GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!
önskar Götene Dykarklubb.
ARBETSKVÄLL I KLUBBLOKALEN
Måndag 19 dec. kl 18.30 är det arbetskväll i klubblokalen.
Båten ska vinterrustas och lokalen ska småstädas lite grann.
PG fixar fika. Alla fixar- och fikasugna är hjärtligt välkomna.
MÅNDAGSKVÄLL I BASSÄNG
Måndag 19 dec. kl 20.00-22.00 kan de som vill nyttja Götene Badhus. Fritt att fridyka eller dyka i bassängen. Alla dyksugna medlemmar är hjärtligt välkomna. PG finns, som vanligt, på plats med fikakorgen.
MIXED GAS BLENDER & OXYGENE TECHNICIAN
Daniel, John, PG och Marcus har gått en specialkurs på Sublight/SwedTech i Stockholm. Kursen var en heldagskurs med både teori och praktiska övningar för att handskas med rent syre och helium. De fick även lära sig att partialtrycksfylla flaskor, vilket innebär att man först fyller flaskan med ren syrgas för att sedan komplettera med luft och helium. Förutom detta så fick de tvätta flaskor, regulatorer och slangar, så att de blir syrgasanpassade. De fick även räkna ut samt fylla olika Nitrox/Trimix blandningar. Bra och nyttig kurs var det, enligt deltagarna.
TRYCKKAMMARBESÖK PÅ ÖSTRA SJUKHUSET
GDK åkte den 17 november ner till Östra Sjukhuset i Göteborg för att besöka Tryckkammaren. Syftet med besöket i Tryckkammaren är att man som dykare dels ska få mer information om dykarsjuka och hur man undviker den, dels att man ska få känna på tryckets effekter.
Vi gjorde en provtryckning i tryckkammaren till motsvarande 50 meters djup, för att få uppleva tryckets påverkan. Det som händer med dykaren under en provtryckning till 50 m djup är detsamma som vid dykning. Material i dräkter mm komprimeras, vid ca 30 m djup blir man djupberusad vilket märks genom att man tappar koncentrationsförmågan och tidsuppfattning, man blir fnissig och kan få problem med synen. Djupberusning är ungefär som en alkoholberusning. Djupberusningen försvinner när man stiger uppåt. Vi fick göra ett enklare test på 50 m djup för att se hur påverkade vi var. Testet ska man i normala fall klara av på 70 sekunder men på den tiden så hade vi bara gjort hälften.
Rösten förändrades när trycket ökade, så vi lät som smurfarna allihop. Vi i vårt djupberusade tillstånd så skrattade hejdlöst åt våra nya röster. Vi provade även att vissla men det fungerade inte. Luften blev tjockare, känns ungefär som en ångbastu.
Tryckkammaren används till att bota bland annat dykarsjuka men används även i daglig sjukvård. De vanligaste sjukdomstillstånden som behandlas i Tryckkammaren är strålskadad vävnad (efter cancerbehandling)och icke läkande diabetessår. Genom dagliga behandlingar, under 4-6 veckor, sker nybildning av kapillärer i dessa vävnader.
Besöket i Tryckkammare var roligt, intressant och lärorikt. Alla vi 12 som åkte var mer än nöjda. I januari kommer ytterligare 12 st Götenedykare få chansen att besöka tryckkammaren.
PROVA-PÅ-DYK
24/10, 7/ 11 samt 14/11 arrangerar GDK Prova-på-dyk i Götene badhus. Kostnad 100 kr.
Minimiålder 15 år. För anmälan samt mer information, kontakta Marcus Karlsson på mobilnr 070-205 64 07.
DYKRESA TILL NORGE
Götene Dykarklubb gjorde i helgen som var, en av årets många klubbutfärder. Den här gången bar det av till Kristiansand i Norge och till skillnad mot de vanliga endagsutflykterna, gjorde vi en längre utfärd, med tre övernattningar.
Dykvattnen utanför Kristiansand skiljer sig lite, om man jämför med Gullmarsfjorden dit vi ofta gör endagsutflykter. I Norge är det är det ljusare i vattnet samt att djur och växter är större. Djurlivet är rikare och så finns fler vrak. Hummer, krabba, ål, torsk och blågylta finns i mängder.
För denna resa hade vi ett krav att man minst skulle ha en tvåstjärnig CMAS-utbildning. Detta för att dykningen i Norge ställer högre krav på utbildning och erfarenhet då det ofta är mycket mer strömt i vattnet än vad vi är vana med i Sverige. Det fanns dessutom bara 10 stycken sängplatser i stugan. Utfärden blev snabbt fullbokad, på bara ett par timmar var alla platser fyllda, så intresset var på topp.
Torsdag den 8 september gav vi oss av i ottan mot Norge och Kristiansand och de fina dykvattnen där. Vi hade hyrt en stuga på ön Stokken genom en av Kristiansands dykklubbar. Första dagen gick åt till att resa och att installera oss i stugan. Stugan låg fint och havsnära men något spartanskt var det. Rinnande kallt vatten fanns i en kran utanför huset, mulltoaletter fanns i ett hus bredvid men i övrigt så var stugan utrustat med ett funktionellt kök, braskamin, soffor och bra sovplatser, mer behövs inte. Dusch fanns inte men vi hade hela havet att bada i.
Vi fick låna en ribbåt som vi dels hade för transport till och från ön, dels som dykbåt på fredagen. På fredagen gick vi upp tidigt och fick tre fina dyk, varav två naturdyk och ett nattdyk. Likadant blev det på lördagen, tre stycken dyk varav ett vrakdyk, ett naturdyk och ett nattdyk. Den här dagen kom Kristiansands dykarklubb med båten Hippo, som är en stor båt med gott om plats. Den båten kunde ta oss lite längre ut i skärgården då den gick bättre när det går stora vågor. På söndagen packade vi ihop våra saker och gav oss av hemåt.
De tio dykare som var med på resan till Norge var mer än nöjda med resan. Det blev fina dyk, god mat och fin gemenskap. Allt flöt på smidigt då alla hjälptes åt på ett enastående sätt, alla hade ju samma mål, att få komma i vattnet och få fina dyk.
Götene Dykarklubb har under de senaste tre åren har en bra tillväxt och ökat skaran med aktiva dykare. Vi är ca 60 medlemmar i klubben varav ca 25 är aktiva dykare och så har vi även ca 10 ungdomar som fridyker. I höst kommer vi att ha prova-på-dyk i bassäng i Götene och om intresse finns som kommer vi att utbilda fler dykare med en enstjärnig CMAS kurs under vintern och våren.
Redan i september startar en tvåstjärnig utbildning och en dykledarutbildning.
Vid pennan: Anne Larsson med hjälp av Jenny Söderlund
DYKVECKA 2011
Då har det dragit ihop sig till en dykvecka. Dykveckan kommer att bli mellan 27-30 juni på Källviken i Strömstad. Ring P-G Persson för frågor eller mer information.
Se infoblad: Dykvecka2011
AVSLUTAD CMAS ** KURS 2010
Bild från kursavslut på 2* CMAS kurs. De som har fått CMAS 2* certifikat är: Joakim Hellström, P-G Persson, Sandra Åkesson, Jenny Söderlund och Anne Larsson.
Samtidigt gjorde Marcus Karlsson sina sista praktiska övning och fick därmed sitt CMAS 3* certifikat.