GDK Historia 2010 – 2019

Götene dykklubbs ädla historia började på 60-talet, när en kille som heter Inge Sahlqvist intresserade sig för dykning. Det där med dykarkurser existerade knappast då, så han fick själv lära sig dykningens ädla konst. Resten är historia:

2014

Uppdateras under året.

2013

Fridykning

Fridykningen har haft utbildning under våren och hösten för ca 20 elever.

Måndagen den 15/4 2013 blev 3 st elever i fridykningen steg 2-fridykare.

Årets FRIKS (Fridykarriksdag) hölls på Farsta strand hotell, den 16-17 nov. GDK skickade fyra representanter: Sara Kroon (fridykarinstruktör) och eleverna Amanda Åkerblom, Annie Rydqvist och Karl-johan Karlsson. Temat i år var livräddning.

Fridykningen har även genomfört ”Fridykare steg två utbildning” och certifierat tre stycken fridykare steg två; Amanda Åkerblom, Annie Rydqvist, Oskar Frost. Några fridykare har certifierats till ”fridykare steg ett”. Återkommer onom kort med vilka.

Fridykarna har även haft två stycke loppisar för dra in lite pengar till fridykningssektionen.

Sportdykning och övriga aktiviteter.

1* dykkurs med 10 deltagare startar 7 januari avslutas den 25 maj, då 7 elever certades.

2*-iga kurser har vi 2 stycken under 2013, en som startade på våren och en på hösten. Totalt 8 elever utbildades varav 1 certad, övriga väntar med uppdyk till 2014.

3* kurs som startade i november 2012, då med 6 elever, avslutas under 2013, 5 st elever certas, Anne Larsson, Adam Persson, Jenny Söderlund, John Johansson och P-G Persson går kursen. Josefin Ingsen hoppar av kursen pga utlandsjänst. Daniel Persson är ansvarig instruktör.

I november 2013 startas en ny 3* utbildning upp med 6 elever. Göran Gustavsson från GDK och de fem övriga från LSDK och MDK. Daniel Persson är ansvarig instruktör.

Under hösten har GDK sin första Torrdräktskurs med 4 elever. Kursen var mycket uppskattad. Alla fyra elever blev godkända.

I november åker 4 st GDK:are och 6 st från andra klubbar ner till Östra sjukhuset för att gå en tryckkammarutbildning. GDK fyllde inte ut platserna så övriga klubbar fick chansen att hänga med. Syftet är att känna på djupberusningen.

Daniel Persson och Per Edlund utbildar sig till Nitroxinstruktörer under november. De är nu klubbens första nitroxinstruktörer.

Lördag den 9 mars hade klubben årsmöte samt efterföljande årsfest. Kvällen blev mycket lyckad tack vare alla glada och trevliga deltagare. Det var drygt ett 30-tal personer som deltog i mötet och festligheterna. Under årsmötet så delades SSDF (Svenska sportdykar- förbundet) förtjänsttecken i silver ut, till Jan-Olof Flink. Flink fick utmärkelsen för att han är och har varit värdefull för klubben under många år, delvis som instruktör men även att han drivit klubben framåt när det gäller klubbanda, engagemang, positivism och inspiration. Silver får man efter minst 15 års engagemang i klubben och SSDF (GDK är SSDF-ansluten klubb). Flink skänkte 2 stycken fotoalbum till klubben. Fotoalbumen speglar klubben 40-åriga historia. Årsmötet och årsfesten hölls i klubblokalen.

Klubben har investerat i ett nytt kombinerat ekolod, kartplotter och GPS, det blev Humminbird 998c DH Si Combo.

Under året har vi 14 dykutfärder i kalendern varav 12 st blir av samt fullbokad (totalt 15 dykare under veckan) dykvecka på Scorpius Dykcenter på Smögen, vecka 30, onsdag 24 juli till lördag 27 juli.

Vi har även i år båtplats i Hällekis (Hönsäters) hamn. Vi har arbetskvällar i Hällekis hamn och i Järna hamn, där vi byter länkar mm för att i utbyte få lägga i båten.

I början av juli hade vi After Work på Harrys/Stadt i Lidköping. Vi var 12 st åt grillbuffé och njöt av sommarkvällen på uteserveringen.

Vi hade oktoberfest hos Jocke och Lotta, mat och dryck till självkostnadspris.

I november hade vi 2 st prova-på-dyk.

Se även: Verksamhetsberättelse 2013.

2012

Fridykning

Fridykningen startade 9 januari och pågick hela våren. 7 maj var det terminsavslutning för juniorerna med sedvanlig korvgrillning vid gamla klubblokalen.

Fridykningen startade igen i slutet av augusti och pågick hela hösten. Avslutning 17 december i badhuset med julmust och pepparkakor.

Under året har några av våra äldre fridykare hållt på med fridykarcertifikat steg 1 och steg 2. De har även fått lära sig lite förstahjälpen kopplat till fridykning och lagom innan vintern kom fick de prova på att ta sig upp på ett isflak med hjälp av isdubbar (inomhus i bassängen).

Helgen den 17-18 november deltog sex stycken fridykare (två instruktörer och fyra elever) på FRIKS (Fridykarriksdag) i Göteborg. En fridykarkonferens för fridykare ifrån hela Sverige. Temat för detta året var säker fridykning och att tävla inom fridykning. Helgen innehöll både föreläsningar och praktiska moment i bassäng. Detta var mycket uppskattat av samtliga.

Under FRIKS knöts kontakter med representanter från Livräddarna Skövde. De har en verksamhet innehållande både livräddning och fridykning. Sara och Josefin deltog under hösten på en av deras träningar och tre representanter från Livräddarna Skövde deltog på en av våra träningar. Förhoppningen är att detta ska växa till ett samarbete där vi kan dela med oss av erfarenheter och resurser till varandra. Vi har under året haft ca 15 aktiva deltagare i vår snorkeldykning (juniorerna) i blandade åldrar, både killar och tjejer.

Sportdykning och övriga aktiviteter.

I januari åker 12 st GDK:are och MDK:are ner till Östra sjukhuset för att gå en tryckkammarutbildning. GDK fyllde inte ut platserna så MDK fick chansen att hänga med. Syftet är att känna på djupberusningen.

1* dykkurs med 12 deltagare startar 9 januari avslutad den 5 maj, då 10 elever certades.

3* kurs startar i november för 6 elever. Daniel Persson som ansvarig instruktör. Anne Larsson, Adam Persson, Josefin Ingsen, Jenny Söderlund, John Johansson och P-G Persson går kursen.

Vid årsmötet den 23 februari valdes Tomas Andersson till ny ordförande. Christer Ingsén lämnade GDK:s styrelse efter 40 år, under vilka han haft olika roller som ordförande och sekreterare. Förtjänstmärke i brons delades ut till Per Edlund, Tomas Andersson och Daniel Persson Jan-Olov Flink. Årsmötet hölls i Vantec:s lokaler och avslutades med smörgåstårta och kaffe.

Klubben firade 2012 sitt 40-års jubileum, en sådan viktig händelse ska naturligtvis firas ordentligt med en fest för klubbens medlemmar och deras respektive. Jubileumsfesten var lördagen den 24 mars kl 18.00 i Folkets hus, Gillestugan, Lidköping. Under kvällen åt och minglade vi samt att vi fick en resumé med bilder och anekdoter ur klubbens historia.

Ny klubblokal. Vi fick en rejäl hyreshöjning för klubblokalen, i samband med att vi fick en ny hyresvärd 2012. Efter några samtal med nya hyresvärden, så fick vi ner hyran lite grann, men med den elkostnad som är, så är hyran ändå inte rimlig.

Styrelsen har bollat frågan ett antal gånger, samt att vi bett er medlemmar komma på styrelsemötena för att få höra era åsikter. Beslutet som togs 28 maj är att vi säger upp lokalen. Uppsägning av lokalen gjordes även muntligt samma dag till hyresvärden. Vi har lokalen t.o.m. sista september i år.

Vi flyttar vår verksamhet till Dykboden i Götene. Där finns lokaler i källaren som vi får hyra samt att vi får tillgång till konferensrum mm. Den lokal som finns där måste renoveras och en del ska rivas. Vi behöver även måla och fräsch upp.

Flytten skedde helgen den 22-23 september.

Under året har vi 11 dykutfärder samt dykhelg på Smögen 21-22 juli och dykveckan i Strömstad ons-lördag vecka 30.

Vi fick tillgång till båtplats i Hällekis (Hönsäters) hamn och på Smögen. Båten används flitigt i år.

Vi hade även kräftskiva hos Daniel, samt att MDK och LSDK ordnade dykpubar för Skaraborgsdykarna.

I november hade vi 2 st prova-på-dyk.

Se även Verksamhetsberättelse 2012.

2011

Fridykning

I februari på sportlovet (v7) gav vi möjlighet till sportlovslediga barn och ungdomar att komma och prova på fridykning några timmar en förmiddag.

2 maj hade vi terminsavslutning för juniorerna med sedvanlig korvgrillning vid klubblokalen.

En lördag i juli åkte några förväntans fulla fridykare till västkusten för att fridyka. Hamburgö blev målet för resan. Dagen bjöd på mycket soligt väder.

19 december hade vi julavslutning för juniorerna i badhuset med julmust och pepparkakor.

Under hösten har några av våra äldre fridykare påbörjat att ta fridykarcertifikat och de yngre har tagit snorkeldiplom. De har även fått lära sig lite förstahjälpen kopplat till fridykning och lagom innan vintern kom fick de prova på att ta sig upp på ett isflak med hjälp av isdubbar (inomhus i bassängen).

Vi har under året haft ca 10-15 aktiva deltagare i vår snorkeldykning (juniorerna) i blandade åldrar, både killar och tjejer.

Sportdykning och övriga aktiviteter.

Årsmöte på Lindärvas Pub.

Dykvecka på Källviken.

Vi har 8 utfärder i dykkalendern.

Götene är med på ett Skaraborgsdyk utanför Lysekil, med deltagare från Skövde och Mariestads dykarklubbar. Kustbevakningen besöker dykningen och kontrollerar behörigheten hos dykledaren.

Grillkväll Vantecs lokaler, Skarborgsdykpub.

Kräftskivan firas i år i Jung, hos John och Adam.

Glöggkväll i Skara hos Jocke och Lotta.

Planering av 40-årsjubileet påbörjas.

3 st prova-på-dyk i november.

1* dykkurs med 4 deltagare pågick under vintern och våren.

2* utbilning för 4 st deltagare.

Norgeresa till Kristiansand med 10 deltagare. Vi hyr en stuga på ön Stokken genom en av Kristiansands dykklubbar.
Läs mer här: Arkiv 2010-2011

I november åker 12 st ner till Östra sjukhuset för att gå en tryckkammarutbildning, i syfte att känna på djupberusningen.

Daniel, John, PG och Marcus har gått en specialkurs/blenderkurs på Sublight/SwedTech i Stockholm.

Dykledarkurs deltagare: Anne Larsson Adam Persson, Göran Gustafsson, John Johansson, Jenny Söderlund, Joakim Hellström. Daniel Persson ansvarig instruktör.

Se även Verksamhetsberättelse 2011.

2010

Årsmöte på Lindärvas Pub.

1* kurs pågår under vintern/våren med 10 deltagare, 5 killar och 5 tjejer.

Uppdyk 1*-kurs: Granvik 24 april, hela 2 gr i vattnet och strålande sol. Skår 6:e maj, även denna gång tur med vädret. Se även bildsidan, för bildbevis.

Marcus får sitt 3* cert. efter att ha utfört alla övningar.

Flink har dykledarutbildning för P-G, Mattias Å, Josefin.

Per och Tomas uppgradering av 1* instruktörscert.

Dykpub (Skaraborgsdyk)i Götene på Vantec, Poseidon visade bl.a. Rebreather.

Dykvecka på Källviken, Strömstad.

2* kurs pågår under hösten med uppdyk 23 oktober utanför Smögen. Snön ligger på marken när vi lämnar Götene men den förvinner någonstans efter Uddevalla. Det är ca 6 gr varmt i luften och 10 i vattnet. Härligt med våtdräkt. 5 personer genomför den 2* kursen, Anne, Jenny, Jocke, PG och Sandra.

2* instruktörer går en uppgradering i november. Per, Daniel och Tomas går kursen.